Proiectul “Te văd, Te aud”, Ediția a II-a

Proiectul “Te văd, Te aud”, Ediția a II-a

 

Anul acesta începe în școli ediția a II-a a unui proiect care și-a propus să creeze o legatură mai bună între persoanele cu deficiențe de văz și de auz și comunitatea locală.

Proiectul „TE VĂD, TE AUD” este derualt de Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Constanța şi Asociația Națională a Surzilor din România – filiala Constanța.

Scopul proiectului este de a sensibiliza elevii din școlile selectate cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficiențe de auz și văz, astfel încât să înţeleagă şi să conştientizeze dificultăţile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi aceste persoane şi să înveţe cum le pot ajuta.

În prima parte a proiectului, elevii se vor întâlni la şcoală cu persoane care prezintă deficienţe de auz şi văz, vor discuta cu acestea, urmând ca din luna martie, în cadrul celui de-al doilea modul al proiectului, elevii să realizeze piese de teatru sau momente artistice pe tema proiectului şi postere expuse în spaţiul public, prin care să exprime experienţa trăită şi cunoştinţele dobândite.

În România trăiesc 140.000 de persoane nevazatoare şi 30.000 cu deficienţe de auz, dintre care 2000, respectiv 745 dintre acestea se află în judeţul Constanţa. Viaţa nu este simplă pentru ele şi au nevoie de susţinerea celor din jur şi de înţelegere.

„Bariera de comunicare este cel mai mare obstacol pentru persoanele cu deficienţe de auz,” declară doamna Marcela Vlad, Director Executiv şi Interpret Asociația Națională a Surzilor din România – filiala Constanța.

La rândul său, Teodora Sârbu, referent voluntar la Asociația Nevăzătorilor din România, filiala interjudețeană Constanța – Tulcea, ne relatează care sunt problemele cu care se confruntă nevăzătorii: “Oamenii din întuneric trăiesc într-un univers specific şi fac mari eforturi intelectuale şi fizice pentru a trăi ca noi văzătorii. Ei merita respectul nostru şi ne invită să îi cunoaştem şi să le înţelegem viaţa. Sigur nu va fi un timp pierdut”.

În continuare, puteți vizualiza fotografii din prima ediție a proiectului.

Păreri:

Un proiect care și-a propus să creeze o legatură mai bună între persoanele cu deficiențe de văz și de auz și comunitatea locală. Elevii din școlile și liceele din Constanța au avut ocazia să întâlnească pentru prima dată oameni cu dizabilități, în sesiuni, organizate de Asociația Ipv Constanța, la școala sau liceul lor. După aceste sesiuni, tinerii au avut rolul de a pune pe scenă piese de teatru adaptate oamenilor nevăzători și neauzitori. Mesajul transmis întregii comunități, prin intermediul proiectului și al momentelor artistice, este că împreună putem elimina prejudecățile. Proiectul s-a finalizat prin expoziția de panouri, care s-a putut vizita la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ” Jean Constantin “. Toate acestea, au fost posibile cu ajutorul și implicarea a peste 250 de voluntari.– Anda Dișea, Coodonator Proiect „Te Văd, Te Aud”

A fost o provocare pentru noi, elevi și profesori, și o experiență placută! Suntem deschiși, în continuare, și la alte proiecte! Felicitări tuturor – organizatorilor și celor implicați!  – prof. Fuduli Angela

 

A fost o experiență distractivă, emoționantă și mai dorim să participăm– un elev de la Colegiul Tehnic „Tomis”

 

Acest proiect m-a făcut să simt cum un om cu probleme de vedere și auz, se descurcă în jurul celorlalți – un elev de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”

 

Un proiect foarte bine realizat, cu o organizare admirabilă, la care se evidențiază munca depusă – Anonim

Facebook Comments

No comments yet.

Leave Your Comments