1. Care a fost primul tău act de voluntariat?

Prima interacțiune cu lumea voluntariatului a avut loc în liceu, prin clasa a X-a, când o colegă mi-a povestit de activitațile pe care ea le făcea la asociația unde era voluntară. Așa am ajuns să fac voluntariat, pentru o perioadă, în domeniul social, și să cunosc mulți tineri faini, cu dorința de implicare.

2. Cu ce gânduri ai plecat pe drumul voluntariatului? Ce te-a făcut să continui?

Totul a plecat de la dorința de a cunoaște persoane noi, de a socializa și de a mă putea implica în activități faine ce ajută comunitatea. Așa am reusit să ne strangem un grup de tineri, dornici de a ajuta persoanele din mediile defavorizate. Aceste lucruri aveau loc în liceu, ca mai apoi la facultate, datorita și domeniului pe care îl studiam (Biologia) să mă alătur activităților dedicate mediului înconjurător.

Tot prin intermediul voluntariatului mi-am descoperit și plăcerea de a organiza și coordona evenimente, începănd cu cele mici, din perioada liceului. Deși am realizat acest lucru mult mai tarziu, aceasta a fost perioada care a stat la bază acestei alegeri, pe care ulterior mi-am dorit să o dezvolt și să stau în spatele cât mai multor evenimente faine. Lucru pe care îl fac și în prezent, cu mare drag și entuziasm.

3. Ce îți amintești din proiectele de voluntariat? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai amuzante?

Activitățile de grup, fie ele pentru organizarea unei activități sau pentru discutarea unor subiecte, mereu modul de interacțiune, prin diverse jocuri, activități non-formale, contribuia la unitatea grupului din care făceam parte și creea momente faine și amuzante.

4. Ce planuri ai în viitorul apropiat în legătură cu activițătile de voluntariat?

Mereu mă voi alătura cu mare drag activităților de voluntariat ce îmi fac plăcere și care simt că mă reprezintă, dar mai ales celor prin care pot contribui la a îi ajuta pe cei din jur, fie că vorbim de persoane, necuvăntătoare sau mediul înconjurător.

De asemenea, consider că poți ajuta și prin micile gesture făcute zilnic, fie că ajuți o persoană să urce în autobuz, că cedezi locul cuiva, că arunci deșeurile corespunzător, că ești mai prietenos cu mediul, etc sunt gesturi mici, dar care cu siguranță îi va ajuta pe cei din jur și ne va ajuta pe noi, în primul rând, să fim persoane mai responsabile.

5. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar? Ce îți aduce bucurie?

Fericirea celor pe care îi pot ajuta, zâmbetul lor, natura curată și pură, acestea sunt aspectele ce îmi aduc bucurie. Să pot ajuta și să pot fi parte din fericirea celor ce au nevoie.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre voluntariat și/sau voluntar?

Multe și totul. Din păcate, foarte multe persoane încă nu înțeleg ceea ce înseamnă voluntaritul și îl asociază doar cu ceva ce faci și nu ești plătit. Pe partea aceasta aș încerca să fac ceva. Să le arăt oamenilor, cu fapte concrete, cât de important este voluntariatul și cât de multe beneficii îți poate aduce atât ție ca persoană, dar și celor din jurul tău.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt actul de voluntariat, care ar fi acela?

IMPLICARE

8. Ce mesaj aveţi pentru oameni, dar mai ales pentru copii și tineri, de a-i convinge să se implice și ei într-o activitate de voluntariat?

Să încerce. Să își aleagă domeniul, cel mai portrivit pentru ei, pe baza lucrurilor care le fac lor plăcere, și să ofere din energia lor activităților de voluntariat. Este un mod foarte potrivit de a-și descoperi noi pasiuni, de a fi parte din ceva, de a se dezvolta și de a se cunoaște pe ei cat mai bine.

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu voluntari sau să afli mai multe informații despre campania “De ce VOLUNTAR?”, cât și despre Asociația Împreună pentru Viitor Constanța , urmărește-ne acum pe rețelele noastre de socializare:

Facebook                                                                                                                          Instagram

Facebook Comments