1. Care a fost primul tău act de voluntariat?

Primul meu act de voluntariat a fost prin clasa a IV-a. Nu știu dacă atunci se numea așa, dar îmi plăcea la nebunie să merg, împreună cu o verișoară mai mare, la unul dintre centrele de copii abandonați din Constanța. Acolo ajutam copii de vârsta mea să facă teme , iar sâmbăta participam la diverse activități (pictură, lucru manual, activități sportive). Era un mod plăcut de a-mi petrece timpul și mă simțeam norocoasă că le pot ține companie, pentru că de fiecare dată eram primită cu multă căldură și bucurie.

2. Cu ce gânduri ai plecat pe drumul voluntariatului? Ce te-a făcut să continui?

Mereu am crezut că în lume ,,binele învinge răul!”. Așa că am ales să demonstrez celor din jur că nu ,,trăiesc în basme”! Știu că schimbarea începe cu mine, așadar iată-mă voluntar!

Motivul pentru care continui e bucuria cu care cineva primește binele de care are nevoie și gândul că, la rândul lui, va oferi din puținul lui altor nevoiași .

3. Ce îți amintești din proiectele de voluntariat? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai amuzante?

Cel mai mult m-a impresionat cazul unei fetițe extraordinar de sărace, care învăța foarte bine, deși nu avea nici măcar curent electric. Într-o lume în care ai impresia că e firesc să ai internet și energie electrică, acest lucru e greu de acceptat. M-am bucurat că i-am adus un strop de speranță în lumea ei întunecată.

Cele mai plăcute amintiri le am împreună cu echipa de la IPV Constanța. Toate actele de voluntariat aduceau un plus de valoare sufletului meu, pentru că mereu cunoșteam oameni plini de energie pozitivă, iubire și devotament. Pe mulți îi port în suflet și am legat prietenii pe care nu le va putea desface nemilosul timp.

Cele mai amuzante? Probabil întalnirile cu vârstnicii și poveștile lor de viață! Vorba cu ,,cine nu are bunici, să-și cumpere!” ilustrează perfect experiențele! Bunicii sunt minunați și se pricep de minune să te binedispună!

4. Ce planuri ai în viitorul apropiat în legătiră cu activițătile de voluntariat?

Momentan , m-am axat pe activități remediale pentru elevii care nu au avut acces la educație. Încerc să strâng fonduri și să le ofer materiale care îi pot ajuta , dar și sprijin moral pentru a conștientiza și depași criza în care se află.

5. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar? Ce îți aduce bucurie?

Iubesc voluntariatul pentru lumina pe care o văd în ochii celor care primesc părți din sufletul meu. A fi voluntar înseamnă nu doar a oferi lucruri materiale, ci mai ales a oferi părți din suflet. Ce poate fi mai mulțumitor decât un zâmbet sincer, o lacrimă de bucurie sau niște chipuri luminoase ?

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre voluntariat și/sau voluntari?

De multe ori , voluntarii sunt priviți ca niște  oameni fără ocupație sau care au lucruri materiale de câștigat. Aș vrea ca lumea să înceapă să vadă adevărul și să nu mai trăim în ignoranță! Doar fiind activi putem aduce un trai decent urmașilor noștri.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt actul de voluntariat, care ar fi acela?

Categoric aș alege cuvântul ,,iubire”!

8. Ce mesaj aveţi pentru oameni, dar mai ales pentru copii și tineri, de a-i convinge să se implice și ei într-o activitate de voluntariat?

Tinerilor le-aș spune că e cea mai faină variantă de a-ți face prieteni pe viață, de a te distra și a-ți testa limitele, de a accepta provocări și de a te modela emoțional . Dacă vor să renunțe la rutină , să-și înfrunte temerile și să devină bogați, aceasta e șansa lor! Bogația sufletească aduce liniște, sănătate și prosperitate. Atât ne trebuie în viață pentru a fi fericiți!

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu voluntari sau să afli mai multe informații despre campania “De ce VOLUNTAR?”, cât și despre Asociația Împreună pentru Viitor Constanța , urmărește-ne acum pe rețelele noastre de socializare:

Facebook                                                                                                                          Instagram

Facebook Comments