1. Care a fost primul tău act de voluntariat?

Vârsta mea ne duce cu gândul la vremuri lăsate în urmă de timp. M-am născut și am crescut la țară.

Primul act de voluntariat a fost să cumpăr pâine pentru o vecină mai bătrână, care nu fusese binecuvantată cu copii și nepoți. Atunci pâinea se dădea pe cartelă și trebuia să așteptăm destul până când se aducea la magazin. Eu mergeam împreună cu alți copii să cumpărăm pâine sau să aducem apă de la fântână și nu ne era greu să îi ajutăm și pe cei mai în vârstă.

2. Cu ce gânduri ai plecat pe drumul voluntariatului? Ce te-a făcut să continui?

E greu de spus. Nu au fost gânduri deosebite. Părinții ne-au învățat să ajutăm și….era normal să o facem. Apoi, lucrurile au venit de la sine.

Generația noastră a participat la multe acțiuni de “Muncă voluntară”, de la plantat puieți la înfrumusețarea spațiilor verzi, cules de plante medicinale sau reciclarea hartiei, a sticlelor și altele pe măsura vârstei și puterilor noastre. Faptul că eram cu prietenii și colegii mei, m-a facut să mă simt ca parte dintr-o mare putere, ce poate schimba fața pământului.

3. Ce îți amintești din proiectele de voluntariat? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai amuzante?

Proiectele de voluntariat la care am participat după 1989 au avut o altă încărcătură emoțională. Viața m-a făcut să înteleg că există persoane mai puțin “norocoase”, care au nevoie de susținere, pe care soarta le-a pus într-o zonă mai puțin favorizată, că există din ce în ce mai mari diferențe între membrii unei comunități.

Cele mai plăcute, mărturisesc că sunt cele legate de activitățile desfășurate în școlile sătești, cu dascăli extrem de deschiși și copii deosebit de curioși și activi.

Cea mai amuzantă a fost întâmplarea de la o sesiune de la Liceul Tehnologic Mangalia, când la o activitate elevii aveau ca sarcină să lucreze numai cu mâna stângă. Toți erau extrem de încurcați de situație, doar unul lucra cu mare frenezie. S-a dovedit ca era stângaci. 🙂

4. Ce planuri ai în viitorul apropiat în legătură cu activițătile de voluntariat?

Voi continua, atâta timp cât viața mi-o va permite.

5. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar? Ce îți aduce bucurie?

Bucuria care se citește pe fețișoarele copiilor atunci când fie participă la activități, fie când primesc daruri. Bucuria o simt seara, la culcare, după câte o activitate de voluntariat, când genele grele se lasă peste ochi, zâmbetul se intinde pe buze, iar inima bate parcă în ritm de vals.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre voluntariat și/sau voluntari?

Dacă aș avea putere aș schimba indiferența oamenilor, aș încerca să educ adulții pentru a educa copiii.

Aș încerca să îi văd mai uniți, mai puțin interesați aparent, de averi sau mode, mai aplecați să descopere cum se pot sprijini reciproc, astfel ca ceea ce este slăbiciunea cuiva să devină punct forte pentru altcineva.

Aș încerca să arăt ca voluntarii nu sunt niște zombie rupți de realitate, niște ciudați care nu înteleg “valorile societății de tip nou”, ci că sunt persoane care acționează din proprie initiativă, nesilit de nimeni și în mod conștient, cu generozitate.

Aș încerca să arăt cât de mare este bogația faptei bune, ce înseamnă bucuria de a dărui  și ce înseamnă a dărui bucurie, voința și tăria de a continua atunci când nu primești tot atât cât ai dat, răbdare pentru a vedea rezultatele muncii tale.

Rabindranath Tagore spunea că : “omul care este bogat sufleteşte îşi dăruieşte uşor comorile” și că “generosul daruiește, iar zgârcitul moare de invidie”.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt actul de voluntariat, care ar fi acela?

Hmm…, greu doar un cuvant.

Normalitate.

8. Ce mesaj aveţi pentru oameni, dar mai ales pentru copii și tineri, de a-i convinge să se implice și ei într-o activitate de voluntariat?

“O civilizaţie înfloreşte atunci când oamenii plantează copaci în umbra cărora nu vor sta niciodată.” (proverb grec)

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu voluntari sau să afli mai multe informații despre campania “De ce VOLUNTAR?”, cât și despre Asociația Împreună pentru Viitor Constanța , urmărește-ne acum pe rețelele noastre de socializare:

Facebook                                                                                                                          Instagram

Facebook Comments