1. Care a fost primul tău act de voluntariat?
În anul 2003, când eram elev al liceului Agricol Palas, am organizat o activitate artistică, mai exact un spectacol de Crăciun, unde împreună cu colegii mei de cămin am cântat și am dansat pentru părinți și profesori.
2. Cu ce gânduri ai plecat pe drumul voluntariatului? Ce te-a făcut să continui?
Gândurile mele pe drumul voluntariatului au fost următoarele de a mă integra rapid în structuri sociale formale şi nonformale și de a-mi asuma sarcini cu obiectivitate. Mai mult, îmi doream să devin o persoană cu dorință constantă de autodepășire, creativă și cu o abilitate deosebită în a găsi soluții la probleme pentru deprinde o foarte bună capacitate de relaționare interumană. Îmi doream să fac parte dintr-un grup în care să pot dărui fără a cere nimic în schimb și nu în ultimul rând, să îmi cresc încrederea în propriile forţe.
Am continuat pentru că am găsit oportunitatea de a realiza o schimbare în comunitate/societate. M-am implicat în diverse activități de voluntariat datorită unui simț al datoriei deoarece am fost sprijinit de diferite organizații. În unele dintre ele sunt și în prezent voluntar. În acest sens, fiind implicat, am simțit să recompensez beneficiul primit cu timpul meu în folosul timpului semenilor mei.
3. Ce îți amintești din proiectele de voluntariat? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai amuzante?
În proiectele de voluntariat am trăit experiențe unice – de la amintirea primului zbor cu avionul la participarea în diferite acțiuni de promovare a voluntariatului. Cele mai plăcute amintiri sunt legate de faptul că am cunoscut oameni și prieteni noi, că am descoperit realitatea și lumea din jurul meu, că am învățat să învăț că fiecare zi să conteaze și că fiecare clipă merită trăită.
Cele mai amuzante amintiri sunt legate de momentele de dans și glumele din activitățile desfășurate.
4. Ce planuri ai în viitorul apropiat în legătură cu activițătile de voluntariat?
Îmi doresc să mă implic activ în cât mai multe activități, mai ales în activități de comunitare, sociale și educative pentru dezvoltarea comunității/societății în care trăiesc.
”Educația este singura armă prin lumea se poate schimba!” NELSON MANDELA
5. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar? Ce îți aduce bucurie?
Starea de bine, fericirea, zâmbetele și bucuria sunt principalele motive pentru care-mi place să fiu voluntar. Urmate de: dezvoltarea personală şi profesională prin implicarea în cadrul comunităţii/societății şi ajutarea semenilor mei; dezvoltarea unor multitudini de abilităţi, descoperirea că sunt capabil să fac lucruri pe care probabil credem că nicicând nu am sa le fac, dorința de a ajuta oamenii cu probleme emotioanale, sociale sau de alta natura să aibă o viață mai bună și să fac parte dintr-un grup care mă învață să-i ascult pe alții și cum să lucrez în echipă.
Momentele unice pe care le-am trăit și îmi aduc bucurie în activitatea mea de voluntar sunt: îmbrățițările de care am parte; zămbetele și bucuriile semenilor mei; fericirea celor cu care am interacționat. Pentru mine, asta înseamnă că fericirea mea contribuie puțin câte puțin la starea lor de bine!
6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre voluntariat și/sau voluntari?
Voluntariatul joacă un rol important în numeroase domenii, printre care educația, mediul, ajutorul umanitar și asistența medicală.
Voluntariatul contribuie la împlinirea și dezvoltarea personală a voluntarilor și facilitează achiziția de cunoștințe și aptitudini care promovează incluziunea socio-educațională și profesională.
Prin voluntariat se poate crea o lume mai pașnică, plină de iubire, diversitate și toleranță, în care natura să fie protejată, iar fiecare dintre noi să ne acceptăm așa cum suntem și să ne bucurăm de viața pe care o avem cu bune și rele! Astfel încât fiecare clipă și zi să conteze!
7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt actul de voluntariat, care ar fi acela?
Altruism și generozitate.
8. Ce mesaj aveţi pentru oameni, dar mai ales pentru copii și tineri, de a-i convinge să se implice și ei într-o activitate de voluntariat?
Voluntariatul ”este un factor important în dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale, precum şi pentru creşterea solidarităţii sociale”. (Articol 1 Legea 78/2014)
Consider că voluntariatul este un beneficiu pentru societate în întregul său deoarece consolidează comunitatea și promovează valorile solidarității. Mai mult, pentru voluntar oferă dezvoltare personală și împlinire profesională.
Voluntariatul are un impact pozitiv atât asupra copilului/tănărului care se implică voluntar, dezvoltând competențe sociale și abilități practice, cât și asupra comunității și societății în ansamblu, fiind o sursa de multiplicare a rețelelor sociale bazate pe cooperare și încredere reciprocă.
Astfel, fiecare clipă și moment de voluntariat care nu are neapărat mult timp liber, ci doar inimă, să conteze pentru o schimbare în mai bine.
Dacă dorești să citești și alte interviuri cu voluntari sau să afli mai multe informații despre campania “De ce VOLUNTAR?”, cât și despre Asociația Împreună pentru Viitor Constanța , urmărește-ne acum pe rețelele noastre de socializare:
Comments are closed.