1. Care a fost primul tău act de voluntariat?
Îmi aduc aminte cu drag de proiectul „Te văd. Te aud!”. Prima dată când am făcut cunoștință cu voluntariatul a fost în a treia etapă a acestui proiect minunat care are ca scop fundamental sensibilizarea elevilor cu privire la nevoile persoanelor cu deficiențe de auz și văz.
2. Cu ce gânduri ai plecat pe drumul voluntariatului? Ce te-a făcut să continui?
Vă zic sincer, nu mă așteptam la minuni, mi-am dorit să ajut și cam atât. Pe măsură ce timpul a trecut m-am îndrăgostit iremedial de zâmbetul și sclipirea din ochii beneficiarilor care au parte de ajutorul nostru în activitățile de voluntariat.
Este ca un fel de viciu, odată ce te apuci de voluntariat, nu te mai poți opri!
3. Ce îți amintești din proiectele de voluntariat? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai amuzante?
Esența și ceea ce trebuie să reținem din fiecare proiect, din fiecare activitate pe care o desfășurăm ca voluntari este bucuria pe care o oferim altor persoane și satisfacția rezultatului final. Am participat la multe activități de voluntariat în cei trei ani jumate de „vechime” pe care îi am în această asociație și punctul comun al acestora este fericirea oamenilor, fericire cu care ne hrănim sufletește și care ne dezvoltă ca oameni mai mult ca orice altceva.
De fiecare dată când am făcut voluntariat, m-am dus cu inima deschisă și nu pot să spun că am amintiri plăcute și mai puțin plăcute. Nu, toate sunt extraordinare pentru că toate proiectele pe care le-am desfășurat sunt extraordinare și au impact mare asupra societății. Ce pot să spun este că am un proiect de suflet, „Prima dată la mare”, proiect prin care copii mai puțin norocoși ajung să vadă marea pentru prima dată în viață cu ajutorul asociației IPV Constanța.
Cele mai amuzante amintiri cred că le am tot în cadrul proiectului „Prima dată la mare” sau chiar „Plajă și mare pentru toți”, însă nu îmi aduc aminte de un moment anume pe care să îl povestesc acum.
4. Ce planuri ai în viitorul apropiat în legătură cu activitățile de voluntariat?
Îmi doresc să duc la bun sfârșit proiectul „Voluntariat în comunitatea ta”, acolo unde sunt și coordonator din partea școlii în care îmi desfășor activitatea. De asemenea, sunt multe activități la care intenționez să particip și, vă zic un secret, abia aștept să se deschidă Intelect Parc, să ne bucurăm alături de copiii care ne calcă pragul parcului cu jocuri în mărime gigant.
5. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar? Ce îți aduce bucurie?
După cum am mai spus, voluntariatul este singurul meu viciu, de fapt, cred că mai am unul, să ofer zâmbete copiilor sau persoanelor cu dizabilități, bătrânilor și altor beneficiari cu care lucrez ca voluntar. Asta mă face fericită și mă împlinește sufletește ca om!
6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepția pe care oamenii o au despre voluntariat și/sau voluntari?
O să râdeți, dar cred că am această putere povestind în stânga și în dreapta despre experiențele mele ca voluntar și ceea ce face IPV Constanța pentru comunitatea în care trăim. Oamenii cred că voluntarii fac muncă gratis, nu, nu este adevărat! Suntem plătiți cu zâmbete și cu „mulțumesc” spus din suflet, iar asta valorează mult mai mult decât vă puteți imagina.
7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt actul de voluntariat, care ar fi acela?
IUBIRE! Iubirea ne aduce aproape pe toți dintre noi și ne dă puterea de a continua fiecare acțiune în parte. Iubirea, iubirea pentru oameni, iubirea pentru bătrâni, copii, iubirea pentru zâmbete!
8. Ce mesaj aveți pentru oameni, dar mai ales pentru copii și tineri, de a-i convinge să se implice și ei într-o activitate de voluntariat?
„Voluntariatul schimbă vieți!” O spun din propria-mi experiență și, dacă nu mă credeți pe cuvânt, vă invit să intrați în echipa noastră de voluntari astfel încât să vă convingeți pe cuvânt!
Dacă dorești să citești și alte interviuri cu voluntari sau să afli mai multe informații despre campania “De ce VOLUNTAR?”, cât și despre Asociația Împreună pentru Viitor Constanța , urmărește-ne acum pe rețelele noastre de socializare:
Comments are closed.