1. Care a fost primul tău act de voluntariat?

Nu îmi amintesc exact care a fost primul act de voluntariat, dar pot spune cu certitudine ca începând cu 2007, când alături de câțiva prieteni am pus bazele asociației ADAPTO, toată activitatea mea a fost bazată pe voluntariat.

2. Cu ce gânduri ai plecat pe drumul voluntariatului? Ce te-a făcut să continui?

O experiență deosebita, primul Youth Exchange internațional la care am participat, m-a ajutat sa cunosc oameni noi, deschiși, care m-au făcut să înțeleg că, deși sunt o persoană cu dizabilități, pot face tot atât de multe lucruri folositoare pentru cei ca mine sau cei din comunitatea mea, ca oricare membru al ei. Să sprijin alți tineri să participe în activități de voluntariat prin care pot să învețe ca având parte de astfel de experiențe pot să le deschidă noi orizonturi. Asta m-a făcut să-mi doresc să continui!

Am ințeles că pentru a mă simți de folos și pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, drumul meu va fi legat de voluntariat.

Vreau să precizez doar faptul că toate activitățile Asociației ADAPTO, de la începuturi și până în prezent, au avut la bază voluntariatul, iar una din regulile nescrise ale organizației noastre este aceea că între 10 și 50% din participanții trebuie să fie tineri cu oportunități reduse și printre aceștia să fie și persoane cu dizabilități. –

3. Ce îți amintești din proiectele de voluntariat? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai amuzante?

Toate proiectele de voluntariat la care am participat au avut o altă încărcătura emoțională deosebită, căci mi-am simțit sufletul plin de bucurie atunci când cei de lângă mine erau bucuroși.

Nu am amintiri neplăcute. Cele mai plăcute amintire sunt cele făcute cu copiii, școlari din satele mai izolate, căci m-au uimit cu felul deschis și sincer în care se comportă atunci când sunt în prezența unei persoane cu dizabilități, precum și bucuria aceea necontrolată a copilului ce se bucură din suflet pentru ceea ce primește sau pentru activitatea la care participă.

Cea mai amuzantă întâmplare a fost cea în care am participat la o activitate în are liber. Copiii m-au ajutat să mă deplasez cu fotoliul rulant, dar drumul era extrem de accidentat. Atunci unul dintre copii a fugit acasă și s-a întors cu o cotiguță trasă de un măgăruș.😊

4. Ce planuri ai în viitorul apropiat în legătură cu activițătile de voluntariat?

Voi continua cu activitățile de voluntariat în măsura posibilităților mele.

5. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar? Ce îți aduce bucurie?

Nu știu alți oameni ce vor răspunde, dar pentru mine sunt multe și complexe sentimentele care mă fac să continui. Eu simt cum îmi crește inima de bucurie, de când pornesc și până se termină câte o activitate.

Simt că exemplul meu poate să inspire alți oameni (ca mine) și nu numai. Simt că pot fi de folos persoanelor cu oportunutăți reduse pe drumul integrării în viață, dar și în comunitatea din care fac parte.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre voluntariat și/sau voluntari?

Dacă aș avea o putere mare, mare de tot, aș schimba atitudinea oamenilor. Aș scoate la lumină din inimile lor acele sentimente de respect și încredere, empatie, afecțiune, compasiune, camaraderie, căldură, dăruire, altruism, generozitate, toate acele calități care ne fac sa fim OAMENI!

Restul vine de la sine, iar voluntarii vor fi actorii principali ai acestei lumi.😊

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt actul de voluntariat, care ar fi acela?

OMENIE.

8. Ce mesaj aveţi pentru oameni, dar mai ales pentru copii și tineri, de a-i convinge să se implice și ei într-o activitate de voluntariat?

Voluntariatul este o forță. Este cauza, nu rezultatul.

Voluntariatul este unul dintre mijloacele prin care comunitățile locale devin foarte puternice, oamenii ajung să se cunoască mai bine și capată sentimentul de apartenență la comunitate și reinvie solidaritate umană, care pare ca a disparut.

Îndrăznește să faci un prim pas! Implică-te și vei primi o direcție în viață și te vei simți ca un curcubeu cu ambele capete aurite.

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu voluntari sau să afli mai multe informații despre campania “De ce VOLUNTAR?”, cât și despre Asociația Împreună pentru Viitor Constanța , urmărește-ne acum pe rețelele noastre de socializare:

 Facebook                                                                                                                           Instagram

Facebook Comments