1. Care a fost primul tău act de voluntariat?

Despre primul meu act de voluntariat nu pot să spun că am fost foarte conștientă la momentul respectiv (aveam aproape 12 ani😊).

În drumul meu spre casă mi-au ieșit în cale doi bătrâni însoțiți de nepotul lor. Ceea ce m-a făcut să-mi îndrept atenția asupra lor a fost doina pe care o cânta bătrânul. M-am oprit pentru câteva momente pentru a-l asculta. În vocea bătrânului se simțeam o suferință care m-a cuprins până în străfundul sufletului. Imediat mi-am dat seama că acela este cu adevărat un strigăt de ajutor, iar atunci am simțit pentru prima dată dorința acerbă de a ajuta. Am urcat de grabă în casă cu gândul de a le aduce orice-mi iese în cale și le poate fi lor de folos. Am pregătit de la haine și jucării, la proviziile de iarnă ale mamei și produse de igienă, ajungând să dau chiar și o pereche de papuci „buni” ai bunicii. Apoi, cu două pungi ticsite am alergat de îndata să-i găsesc. Atunci când le-am oferit tot ceea ce credeam eu ca lor le va fi de un real ajutor, în timp ce noi cu siguranță nu le-am fi simțit lipsa, am realizat cât de fericit îl poți face pe cel de lângă tine cu un minim de efort și puțină bunăvoință. Zâmbetul băiețelului și mulțumirile bătrânilor mi-au dat un sentiment de împlinire sufletescă, iar muștruluiala bunicii pentru pierderea papucilor, cumpărați cu două zile înainte, nici n-a mai contat

2. Cu ce gânduri ai plecat pe drumul voluntariatului? Ce te-a făcut să continui?

Vă mărturisesc eu sunt la primiii pași pe acest drum inedit al voluntariatului.

Ce m-a facut să adaug în harta vieții mele și acestă cale? Îmi doream o schimbare, iar schimbarea trebuie să plece de la noi înșine! Acest lucru m-a făcut să mă implic mai mult în activitățile de voluntariat și să devin membru activ al Asociaței Împreună pentru Viitor Constanța, asociație în cadrul căreia am facut primul act de voluntariat (conștientă) în urmă cu aproximativ 3 ani.

3. Ce îți amintești din proiectele de voluntariat? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai amuzante?

Activitățile din școli și licee sunt acele activități de care-mi amintesc mereu cu drag deoarece îmi place să interacționez cu copiii și tinerii. În plus, mă bucur că implicându-mă în aceste activități pot fi de ajutor în dezvoltarea viitoarelor generații.

Cel mai amuzant moment din activitățile de voluntariat este strâns legat de proiectul “Azi pentru Mâine pe plajă”. În vara anului trecut, când toate măsurile de distanțare socială erau obligatorii, am participat la acest proiect destinat mediului înconjurator. Mai exact, trebuia să încurajăm oamenii să recicleze PET-urile și dozele de aluminiu. Unii dintre ei s-au oferit chiar să le strângă de pe plaja. De aici, vă puteți imagina și singuri că după un weekend plin pe malul mării, am reușit performanța de a avea un bronz neuniform din cauza măștii.😊

4. Ce planuri ai în viitorul apropiat în legătură cu activițătile de voluntariat?

Îmi doresc să fac cunoscut faptul că voluntariatul este drumul către civilizație! Pornind de la cei mai mici, prin educație, vom putea dezvolta următoarele generații.

Pe viitor, îmi doresc să mă implic mai mult în activitățile desfășurate de Asociația IPV Constanța destinate persoanelor cu dizabilități.

5. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar? Ce îți aduce bucurie?

Prin voluntariat am cunoscut mulți oameni, iar cel mai mult îmi place faptul că fiecare poveste mă determină, chiar și pentru un moment, să privesc viața într-un mod diferit și de fiecare dată altfel. Îmi place să fiu voluntar pentru că pot contribui la starea de bine și fericire a oamenilor. Mai mult, faptul că sunt voluntar mă ajută în dezvoltarea personală, mai ales în ceea ce privește empatia și spiritul social.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre voluntariat și/sau voluntari?

A fi voluntar nu înseamnă doar să aduni gunoie, să montezi bănci și să plantezi flori! Sunt de părere că fiecare dintre noi putem contribui la bunăstarea societății. Îmi doresc să conștientizeze cât mai mulți oameni că hobby-ul lor poate reprezenta o speranță și/sau un ajutor pentru alta persoană. Și astfel să devină voluntari! 😊

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt actul de voluntariat, care ar fi acela?

Bucurie. Bucuria ta că ai dat o mână de ajutor. Bucuria celor care au fost ajutați. Bucuria comunității. Și cel mai important, zâmbetul copiilor!

8. Ce mesaj aveţi pentru oameni, dar mai ales pentru copii și tineri, de a-i convinge să se implice și ei într-o activitate de voluntariat?

Prin voluntariat poți întâlni foarte mulți oameni, din diferite categorii sociale împreună cu care poți învăța să lucrezi în echipă pentru atingerea unui țel propus. Pe lângă relația profesională cu siguranță în urma acestor interacțiuni se pot lega prietenii. Prin participarea la activități de voluntariat contribuiți la dezvoltarea personală. Mai exact, prin voluntariat se pot dezvolta abilități și competențe sociale precum solidaritatea, încrederea, spiritul civic și responsabilitatea socială. Prin implicarea în activități de voluntariat, puteți deveni conștienți de problemele din jurul vostru, pe care probabil în mod normal nu le-ați observa. Nu în ultimul rând, prin activitățile desfășurate puteți contribui la schimbarea lumii în care trăim și puteți construi amintiri și să rămâneți în amintirile celorlalți.

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu voluntari sau să afli mai multe informații despre campania “De ce VOLUNTAR?”, cât și despre Asociația Împreună pentru Viitor Constanța , urmărește-ne acum pe rețelele noastre de socializare:

Facebook                                                                                                                          Instagram

Facebook Comments