1.Care a fost primul tău act de voluntariat?

Fără sa îmi dau seama, practicam o formă de voluntariat dinainte de a înțelege ce înseamnă cu adevărat acesta și cât de mult poate să îmi influențeze pozitiv viața.

Dintotdeauna mi-a plăcut să ajut, dar “Ucenicii frumuseții” este primul proiect în care m-am implicat ca voluntar al unui ONG.

M-am simțit ca și cum aș fi câștigat cel mai mare premiu din viața mea atunci când am văzut ochii luminați și chipul fericit al femeilor care fuseseră ajutate să-și schimbe look-ul și care, probabil, nu mai fuseseră niciodată la un salon de înfrumusețare sau nu fuseseră niciodată atât de răsfățate și îngrijite.

A fost un proiect inedit, care mi-a deschis drumul către voluntariat.

M-am implicat, mi-a placut, am continuat.

Acesta a fost doar începutul.

Stați să vedeți ce-a urmat…

2. Cu ce gânduri ai plecat pe drumul voluntariatului? Ce te-a făcut să continui?

În urmă cu câțiva ani, treceam printr-o perioadă mai puțin bună a vieții mele. Mă simțeam pierdută… Am stabilit atunci că trebuie să mă regăsesc și să-mi reamintesc de lucrurile care mă făceau fericită.

Planificasem o călătorie în Peru care avea să-mi schimbe viața.

O lună și jumătate, într-o țară nouă, pe un continent diferit, și cel mai important, călătoream singură pentru prima dată în viața mea. Draguț până acum, nu? Vă întrebați și voi ce legătură are asta cu voluntariatul?! 😃

În timp ce exploram țara, am ajuns într-un oraș de pe coasta de nord, numit Trujillo. Un oraș în care nu plouă niciodată, dar ghici ce s-a întâmplat? Pentru prima dată în 20 de ani, plouă. Pe parcursul unei săptămâni, ploaia nu s-a oprit, timp în care întreg orașul a fost inundat, provocând lipsă de curent electric și de resurse (apă potabilă și hrană) pentru toată localitatea.

A fost un dezastru natural, iar eu eram, literalmente, blocată acolo, în mijlocul lui.

Am început să colectez haine și apă pentru a ajuta oamenii în nevoie. Am vizitat chiar și cele mai afectate regiuni și m-am oferit voluntar pentru guvernul peruvian.

Primul lucru care mi-a venit în minte a fost să fac voluntariat ca să mă conectez cu localnicii, ei m-au ajutat să fac față acestei experiențe și le sunt recunoscătoare etern pentru sprijinul lor.

Ce mă face să continui pe drumul voluntariatului? Mereu am gândit că voluntariatului făcut în România, înainte de a începe călătoria vieții, m-a salvat. Puțina experiență pe care o aveam mi-a fost de mare ajutor. După cum s-a dovedit, am putut găsi cu ușurință soluții pentru a mă adapta dezastrului. 🙌

3. Ce îți amintești din proiectele de voluntariat? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai amuzante?

Fiecare proiect, fiecare idee, fiecare lucru afirmat, începe de la vis și se sfârșește cu multe amintiri plăcute.

Cu ajutorul voluntariatului am cunoscut oameni din diferite părți ale lumii cu aceleași interese ca și mine de care îmi amintesc cu drag de fiecare dată, iar cele amuzante amintiri sunt legate de proiectele ERASMUS+ alături de prietenii mei VIP. (Visually Impaired Persons)

4. Ce planuri ai în viitorul apropiat în legătură cu activițătile de voluntariat?

Pentru că iubesc marea, plaja, soarele, nisipul și scoicile.. Și pentru că locuiesc în orașul Constanța.. Planuiesc sa extindem proiectul “Plajă și Mare pentru Toți” și să accesibilizăm cât mai multe porțiuni de plajă de pe litoral pentru a putea aduce o bucurie persoanelor cu nevoi speciale. Îmi doresc ca acești oameni să se bucure la fel ca și mine de beneficiile mării.

Sa fie un turism civilizat și egalitate de șanse pentru toți oamenii, zic!

5. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar? Ce îți aduce bucurie?

Ce-mi aduce bucurie ? Atunci când pot să aduc bucurie.

Ador faptul că atunci când mă implic în activități de voluntariat  am posibilitatea să îmi pun ideile în practică și să aduc schimbări în comunitățile unde ajung. Acestea sunt activitățile mele preferate care mă bucura și mă îmbogățesc personal.

                                                       

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre voluntariat și/sau voluntari?

În primul rând, aș schimba atitudinea pe care o au oamenii, cu una mai pozitivă, combinată cu gânduri și acțiuni în aceeași nuanță.

În al doilea rând, aș vrea să am puterea și timpul să îi informez pe toți oamenii despre organizațiile unde pot face voluntariat și proiectele în care se pot implica.

Cred că toți ar putea să ajute, doar că nu au aflat încă cum.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt actul de voluntariat, care ar fi acela?

Nu mă pot hotărî doar la un cuvânt. Pot să zic două? Primul este DEZVOLTARE, și al doilea ÎMPLINIRE.

Am zis, am zis!

8. Ce mesaj aveţi pentru oameni, dar mai ales pentru copii și tineri, de a-i convinge să se implice și ei într-o activitate de voluntariat?

Dacă ar fi ușor să faci un bine.. De ce să nu-l faci.. Și să se întoarcă înzecit la tine ?

Fiți deschiși la propunerile de voluntariat și  verificați în online proiectele propuse de ONG-urile locale. Fiecare își poate găsi locul potrivit !

#CoolToBeKind !

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu voluntari sau să afli mai multe informații despre campania “De ce VOLUNTAR?”, cât și despre Asociația Împreună pentru Viitor Constanța , urmărește-ne acum pe rețelele noastre de socializare:

 Facebook                                                                                                                                                                                                  Instagram

Facebook Comments