Elevii din 10 şcoli şi licee constănţene vor afla şi conştientiza în cadrul proiectului “TE VĂD, TE AUD” , care sunt dificultăţile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi persoanele cu deficiențe de auz și văz, pentru a le ajuta în viitor.

Proiectul este realizat de Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa şi Școala Gimnazială Nr. 12 ”B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, filiala regională Constanța- Tulcea, Asociația Națională a Surzilor din România – filiala Constanța şi se va derula în perioada 15 octombrie 2017 – 31 iulie  2018.

„Bariera de comunicare este cel mai mare obstacol pentru persoanele cu deficienţe de auz,” declară doamna Marcela Vlad, Director Executiv şi Interpret Asociația Națională a Surzilor din România – filiala Constanța.

La rândul său, Teodora Sârbu, referent voluntar la Asociația Nevăzătorilor din România, filiala interjudețeană Constanța – Tulcea, ne relatează care sunt problemele cu care se confruntă nevăzătorii: “Oamenii din întuneric trăiesc într-un univers specific şi fac mari eforturi intelectuale şi fizice pentru a trăi ca noi văzătorii. Ei merita respectul nostru şi ne invită să îi cunoaştem şi să le înţelegem viaţa. Sigur nu va fi un timp pierdut”.

În prima parte a proiectului, elevii se vor întâlni la şcoală cu persoane care prezintă deficienţe de auz şi văz, vor discuta cu acestea, urmând ca după 15 februarie, în cadrul celui de-al doilea modul al proiectului, elevii să realizeze piese de teatru sau momente artistice pe tema proiectului şi postere expuse în spaţiul public, prin care să exprime experienţa trăită şi cunoştinţele dobândite.

„Intenţionam ca elevii participanţi să devină proactivi, să raspunda la nevoile oamenilor cu nevoi speciale. Spiritul civic este un necesar acut al societăţii noastre iar elevi pot învăţa de mici că societatea funcţionează perfect atunci când valorizam calităţile tuturor, indiferent de cât ne-a oferit natura”, precizează Laura Popa, director adjunct la Şcoala nr.12 „B. P. Hasdeu”.

În România trăiesc 140.000 de nevăzători şi 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2000 de nevăzători şi 745 de persoane cu deficienţe de auz se află în judeţul Constanţa. Viaţa nu este simplă pentru ele şi au nevoie de susţinerea celor din jur şi de înţelegere.

Facebook Comments