Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa a deschis pe data de 9 august, prima plajă din România pentru persoanele cu dizabilităţi, la Pupa Beach în Mamaia. Proiectul pilot “Plajă şi mare pentru Toţi” şi-a propus să ofere posibilitatea persoanelor aflate în scaun rulant sau cu probleme de mobilitate să se bucure de beneficiile plajei şi să facă baie în apa mării fără niciun risc, oferindu-le în premieră trei utilaje flotabile Mobi-Chairs, şase şezlonguri adaptate nevoilor acestora, umbrele de soare, acces pe plajă până la porţiunea amenajată, rampă şi toalete ecologice pentru persoanele cu dizabilităţi.

Încă din prima zi, proiectul a adus la plajă persoane cu dizabilităţi aflate în scaune rulante din oraşul Constanţa şi din judeţ, care nu mai făcuseră o baie în mare de zeci de ani. Bucuria a fost imensă, iar după ce posturile TV au difuzat ştirea despre plaja accesibilizată, oameni din toată ţara au început să vină la Pupa Beach ca să folosească facilităţile oferite în mod gratuit de Asociaţie.

Este ştiut faptul că persoanele în scaun rulant nu pot intra pe plajă întrucât roţile scaunelor se împotmolesc în nisip, iar a intra în mare susţinuţi în braţe de un însoţitor este nu numai riscant dar şi foarte dificil de realizat când persoana imobilizată are o greutate mare.

Cu ajutorul utilajelor flotabile Mobi-Chairs se merge pe nisip fără probleme şi se  intră în apa mării cu uşurinţă, întrucât acestea plutesc. Cele şase şezlonguri au fost construite cu picioarele mai înalte, astfel încât trecerea de pe scunul rulant pe şezlong să se facă mult mai uşor decât pe un şezlong standard. Facilităţile sunt oferite în mod gratuit, pe baza buletinului de identitate.

Plaja a fost amenajată la Pupa Beach, cu amabilitatea operatorului turistic Ramona Voicu, o persoană cu suflet cald, care s-a gândit şi la cei care îşi doresc dar nu pot ajunge la mare.

Bugetul proiectului a fost de 7000 de euro si banii au fost oferiti de sponsori si persoane fizice, cărora le mulţumim:  M24Seven Europe, firmele din Braşov – RAPTronic, RAP Development şi RAP Instal, Petroterm SRL, Sorla şi Dobre si Fiii din Constanţa, doamna Marin Eugenia şi domnul Gabriel Voitis. Firma Aqua Carpatica oferă zilnic apă voluntarilor care vin pe plaja si ajuta persoanele cu dizabilităţi.

 

Facebook Comments