Proiectul de constientizare TE VĂD, TE AUD

Proiectul de constientizare TE VĂD, TE AUD

Proiectul „TE VĂD, TE AUD” este derualt de Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa şi Școala Gimnazială Nr. 12 ”B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, filiala regională Constanța- Tulcea şi Asociația Națională a Surzilor din România – filiala Constanța, în perioada 15 octombrie 2017 – 31 iulie  2018, în zece unităţi şcolare din Constanţa.

Scopul proiectului este de a sensibiliza elevii din școlile selectate cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficiențe de auz și văz, astfel încât să înţeleagă şi să conştientizeze dificultăţile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi aceste persoane şi să înveţe cum le pot ajuta.

Unitățile de învățământ care fac parte din proiect sunt: Școala Nr 11 „Dr. Constantin Angelescu”, Școala Nr.12 „B.P.Hașdeu”, Școala Nr. 30 „Gheorghe Țițetica”, Școala Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Școala Nr.40 „Aurel Vlaicu” Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, Colegiul Tehnic „Pontica”, Colegiul Tehnic „Tomis”.

În prima parte a proiectului, elevii se vor întâlni la şcoală cu persoane care prezintă deficienţe de auz şi văz, vor discuta cu acestea, urmând ca după 15 februarie, în cadrul celui de-al doilea modul al proiectului, elevii să realizeze piese de teatru sau momente artistice pe tema proiectului şi postere expuse în spaţiul public, prin care să exprime experienţa trăită şi cunoştinţele dobândite.

În România trăiesc 140.000 de nevăzători şi 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2000 de nevăzători şi 745 de persoane cu deficienţe de auz se află în judeţul Constanţa. Viaţa nu este simplă pentru ele şi au nevoie de susţinerea celor din jur şi de înţelegere.

„Bariera de comunicare este cel mai mare obstacol pentru persoanele cu deficienţe de auz,” declară doamna Marcela Vlad, Director Executiv şi Interpret Asociația Națională a Surzilor din România – filiala Constanța.

La rândul său, Teodora Sârbu, referent voluntar la Asociația Nevăzătorilor din România, filiala interjudețeană Constanța – Tulcea, ne relatează care sunt problemele cu care se confruntă nevăzătorii: “Oamenii din întuneric trăiesc într-un univers specific şi fac mari eforturi intelectuale şi fizice pentru a trăi ca noi văzătorii. Ei merita respectul nostru şi ne invită să îi cunoaştem şi să le înţelegem viaţa. Sigur nu va fi un timp pierdut”.

 

 

No comments yet.

Leave Your Comments

Your email address will not be published.